Tur XXXIV

-

Feddets nordende - Rødvig Havn.
Ca. 23 km. 9 timer.

Fra campingpladsen går vi mod øst til stranden, som vi følger mod nord forbi Fakse Ladeplads og Vemmetofte Strand for at ende ved Rødvig Havn.


Søndag den 4. juli 1993.

Det er ikke koldt og der er temmelig meget blå himmel, selvom solen ikke skinner.

Klokken 10.55 starter vi ved Feddet, hvor der er helt stille ved stranden. Ingen mennesker bader. Store vandmænd ligger og skvulper i vandkanten. Stranden er fast og god at gå på, men bliver efter et kvarters tid mere stenet.

Varmere og varmere bliver det.

Beplantning af pil og slåen og blomstrende roser.

Vi går under en høj klint, tæt beplantet af store træer. Klokken er 11.30. Store forvredne udgåede væltede træer ligger på stranden. Her er meget flot. Flere væltede træer - det er en hel kondibane eller måske snarere en klatrehave ! Stadig stejle lerskrænter.

Inge fotograferer en "barok-engel" og Mogens et "kæmpe-lysthus" dannet af flere væltede træer. Det er en herlig eventyrlig vandring.

Formiddagspause.

Flere fantastiske klatretræer.

Høje lerskrænter.

En enkelt svane og to ænder.

Vi nærmer os Fakse Ladeplads. Stranden er igen fin og fast at gå på, men det er ikke en af de "hurtige" ture. Flot badestrand. Klokken er 12.30.

Store sommerhuse. "Ørumhus". En lille å med sluse. Et strandanlæg med bænke og skraldespand. Sti gennem en lille strandskov - Strandegård Dyrehave. Og derefter begynder Fakse Ladeplads - den gode strand fortsætter helt ind til Fakse Å. Et lille stykke strandpromenade med bænke. Derefter fortov langs stranden. En spændende lille gul klematis ? Lystbådehavnen er sikret med et flot stendige.

Går under store siloer ved havnen.

Nord for Fakse Ladeplads (kl. 13.15) fortsætter sandstranden. Frokost 13.30 -14.00.

Tang i vandkanten. Senere hvid sandstrand. Det blæser lidt mere, men vi har rygvind. Nu går det hurtigt nordpå mod Vemmetofte Strand. Der er slet ingen sten på stranden her. En flot strand.

Skov helt ned til stranden. Sti i skoven. Smuk sti. Udsigt til sand og vand. Dejligt køligt i skyggen. En rigtig fornem sti og strand. Klokken er 14.30. Vi har ikke badetøj med !

En lille bæk kl.14.40. Det bliver varmere og varmere ! Til sidst må vi tage en dukkert !

15.10 Videre uden støvler et stykke, mens fødderne tørrer. Den fine strand bliver snart mere stenet, bevokset med siv og fuld af tang. - Vi fortsætter på skovstien. Forbi en stillestående å. Det lille hvide hus ved pynten. En restauration bagved. Fin badestrand igen. Strand og skov i smuk forening. Den fine skovsti fortsætter endnu et stykke, her er svalt og dejligt at gå. Kildeå med bro over ! Stien deler sig - én går op i skoven - én til stranden, som er fin at gå på.

En stor flot sten på stranden - "Musestenen" hedder den. Klokken er 15.50.

Stranden bliver atter stenet. Måske er det ved at blæse op, men vi har stadig rygvind og det føles kun behageligt. Skoven fortsætter med 3-4 meter høje lerskrænter ned mod stranden. Skoven hører op, men her er stadig et grønt hegn ned mod den stenede strand hen mod Lund, hvor vi er klokken 17.00.

De næste kilometer er lidt anstrengende med smattet tang og runde glatte sten - tæt bevoksning af siv og melder, men endelig lidt over 18 kommer vi ind på en udmærket sti. Stranden er stenet , bestemt ingen badestrand. Det er helt velgørende med så fin en sti. Vi kommer hurtigt frem nu. Fyrretræer langs stien - hyld og roser. Et kongelys. Stadig sti gennem alt det grønne melde - 18.30 er klokken blevet. En rigtig "trådt" sti, opstået og vedligeholdt ved stadig brug. En rigtig vandresti. Høj karakter ! Katost og høje hvide blomster, som vi ikke kender. Et meget spændende landskab dukker op: Mose med vand og siv. En sti af sten - måske et dige for at adskille hav og mose. Den lille gule stenbræk blomstrer her på toppen af diget ved siden af harekløver. En stor flok lysende hvide svaner på det blå hav. For et øjeblik siden en hejres langsomme flugt lavt over vandet.

Et fantastisk vejr er det blevet. Måske for af understrege skønheden i dette overraskende landskab. Lunt er det og himlen er blå med hvide sommerskyer. Vi krydser en å lige inden feriekolonien. Blåt af slangehoved. Det ser ud til at være en meget stor og velholdt koloni.

Lysende gederams. Snerre både gule og hvide. Vi finder ud af "diget" må være naturligt ! Her er simpelthen sten overalt i brede bælter. Brombær og kaprifolier. Høje træer bag hele herligheden. Et meget særpræget landskab. Store fyrretræer. Men stadig absolut ikke badestrand.

En pragtfuld "natur campingplads" dukker pludselig op - hvis det skulle være ? - En stor lysning - helt jævn - helt grøn - lige til at slå telt op på. Volde af sten. Vi har aldrig set så mange sten før! Kaprifolier. En kaprifolie i hånden er bedre end duften i en hel parfume forretning.

Klokken 19.15 runder vi pynten og kan se Stevns Klint. Et væltet træ, hvis rod er dekoreret med småsten, som rødderne er vokset rundt om. Et halvt skibsvrag fra et rigtigt træskib. Et flor af torskemund, bakkenelliker og engelsk græs. Og så ender dette overraskende smukke landskab lige så pludselig som det begyndte.

Stenvoldene fortsætter, men nu er der en almindelig rapsmark bagved. En sti langs marken, som er meget behagelig i forhold til stenvandringen langs stranden. Et par haver afslutter den imidlertid så vi må ned på stranden, men pludselig fører en jernleider op til en græsmark. Rødvig Havn ret forude. En lille strandpromenade og så en flot badestrand. Cementeret sti til næste sandstrand, der går helt hen til Rødvig Havn - vandet ser rent og indbydende ud bortset fra en million vandmænd i vandkanten. Vi når i havn klokken 19.50. Og dér højt oppe ligger Café "Perlen" med udmærket aftensmad og udsigt over havnen fra terrassen. Vi tæller vore penge og har lige netop nok til 4 lasagne og en flaske rødvin.