Tur XLI

-

Hvidovre Lystbådehavn - HC Ørstedværket.
Ca. 14 km. 5 timer.

Fra parkeringspladsen ved lystbådehavnen går vi gennem Lodsparken og Kystagerparken til Kalvebodsstien. Videre gennem Valbyparken og Musikbyen til de store ubebyggede områder inden Sjællandsbroen. Ingen problemer. Først efter Sjællandsbroen viser det sig at hele Sydhavnsområdet faktisk er lukket land.


Søndag den 24. april 1994.

Klokken er 10.15. Vejret er umådelig fint. Himlen er lys blå uden skyer - vi har forårssolskin så det er en lyst ! Det er ikke bagende varmt, men friskt - det blæser en lille smule.. Påklædningen er cowboybukser og lette vindjakker. Stedet er Hvidovre Havn. Vi går ud langs molen, hvor sejlbådene allerede ligger klar. Runder spidsen med redningstrekant og frokostbord. En stakkels lille kutter "Mille" ligger halvt sunket og drømmer om fjerne somre.

(Foto af tange.)

Vi går på en udmærket sti langs vandet gennem Lodsparken med masser af følfod. Parken slutter med en fin lille tange. Derefter går vi ind langs et nærmest firkantet bassin med et par små fuglehuse. Lærkerne kvidrer . Det er rigtig forår. Ud til havet igen til en lille ponton-havn. Nu er der en nydelig stensætning langs vandet. Og der er borde og bænke langs en dejlig sti her gennem Kystager Parken. Og et soppebassin er her, men badning er forbudt ! Vi bestiger den noget stejle Ski- og kælkebakke med frokostbord og flot udsigt. To store vindmøller forude. Der er bro over Harrestrup Å, som har sit udløb her. Mange svaner, blomstrende slåen, grønne hyldebærtræer. Vi går forbi Fugleøen, som er en fin lille grøn ø med stensætning omkring.

Videre ad Kalvebodstien. En fornem sti. Udenom vindmøllerne, der står foran Valbys store lyseblå vandtårn. Stadig fin sti. Grønne plæner. Piger med rideheste. Stensætning mod havet hele vejen her langs det yderste af Valbyparken, hvor den beboede del af verden ender. En yndig sti går op langs en lille kanal og så kommer vi til Musikbyen. Haverne er pragtfulde. Rigtige danske kolonihaver. Den nederste del ned mod vandet må nok siges at være lidt rodet, og da vi går op langs kanalen, der afgrænser kolonihaverne mod øst er stilen også betydelig mere afslappet end ved vestkanalen. Så går vi udad igen på den anden side af kanalen, hvorfra vi kan fotografere de pitoreske huse bygget på pæle af forhåndenværende materialer fuldstændig som i Malaysia. Og så er her pludselig græsmarker med heste ! Her begynder "naturen" åbenbart - det hvide stykke på landkortet, som vi havde været bange for, at vi slet ikke kunne komme ud til. Det viser sig også, at vi faktisk kunne være kommet over inden havebyen. Men den er vi glade for at vi fik set.

(Foto af musikbyen.)

Nu ligger der et helt øde landskab foran os. Store områder. En sti slynger sig gennem græsset, så her er nemt at gå. Ude langs skrænterne ned mod havet ligger store cementklodser. Er det hele et stort opfyldt område? Og hvad skal det bruges til? Her arbejdes med store gravemaskiner i øjeblikket. Men vi møder ingen "Adgang-forbudt-skilte". Nyt stort "hvidt " område. Her er meget flot at gå og lærkerne synger en overdådig forårskoncert. Et par blomstrende ribes står pludselig og ser civiliserede ud her midt i "ødemarken". En meget rød og en mere almindelig. Vi går langs "Kalvebodløbet" og beslutter at spise frokost, mens vi endnu befinder os i denne herlige vilde natur. Vi finder læ ved et lille krat, her er ellers ikke meget bevoksning herude. Et par små tværmoler med stensætning og bålplads går ud i havneløbet og vidner om at her sommetider kommer mennesker.

Vi nærmer os havneområdet. Et grusværk med en lille blå coaster er de første tegn på liv.

Lysende klynger af følfod. Og mange agerpadderokke. Vi er stadig ikke kommet ud af det "hvide" område. Men så er der pludselig asfalterede veje: Speditørvej med kontorer og virksomheder bl.a. bbb /vvs med et lille kinesisk lysthus ! Stor bådeplads med hegn om (helt ud til vandet). Vi går ind ad Sejlklubvej. En bilkirkegård på venstre hånd. "Mellemfortet" m/ enkelte ledige pladser. Udsigt til Sjællandsbroen. Indenom Fiskerhavnen med det iøjenfaldende gavlmaleri af havmanden med sin havfrue i armene. Tre ponyer i en lille gård. Motorklubben "Slusen" Det gode madsted. Og så igen en stor bådplads, som vi må udenom. Ud på Bådehavnsgade og til højre ad Molestien. Dyt Benzin til lavpris. Vi går ud på Sjællandsbroen og er spændte på hvad der så sker ? - Der sker det herlige, at vi kan gå foran Ericson, som er en af de smukkeste moderne bygninger, jeg kender. Måske fordi beliggenhed og bygning passer så godt sammen. Her er så flot og vejret er stadig lige vidunderligt. Blæsten er lun, og vi går i korte ærmer. Klokken er 14.

Bådklubben Valby (adgang forbudt) med en lang række små klubhuse, Vi forestiller os, at der er en udgang i den anden ende, men det er der ikke ! Det store øldepots grund er også forsvarligt afspærret, så vi må tilbage til Ved Stigbordene. Vi prøver at gå til højre ad Sluseholmen forbi Louis Poulsens hegn. Daells Varemodtagelse på modsat side. Kommer til Ålborg Portland med hegn helt ud til kajen, Man kan åbenbart ikke gå langs disse kajer. Valdemar har en teori, om at hele havneområdet er afspærret for at undgå opståen af slumkvarterer. Vi må hele vejen tilbage. Ind ad Sydhavnsgade. Ad Scandiagade og Vasbygade til H.C. Ørstedværket på Tømmergravsgade. Klokken er 15. - Ved Landvindingsgade er der et lille stykke tilgængelig kaj, men så kommer H;C. Ørsteværkets kulkraner i vejen !

Vi sætter os ind i bilen og kører lidt rundt. Prøver Tjæregade, beundrer Uniscaps Hus A/S helt bygget af kampesten, det er meget smukt. Kører ud ad Kortløb, men alle gader ender blindt. Forsøger os på tilbagevejen med Teglholmsgade og Støberigade, hvor vi kører langs et lille stykke kaj. Som det sidste i dette stort set lukkede område ser vi B&W,s nye byggeri.