Tur XLIII

-

Kalkbrænderihavn, Paustian - Strandmøllekroen.
Ca. 14 km. 5½ time.

Fra Paustian går vi langs Sundkrogskaj til Sundkrogsgade og videre ad Kalkbrænderihavnsgade. Svanemølleværket. Svanemøllehavnen. Strandpromenaden. Tuborg Havn. Hellerup Havn. Strandlund. Charlottenlund Fort. Bellevue. Staunings Plæne. Tårbæk. Jægersborg Strandhave, hvor der langs havet går en god sti, som fører helt til Strandmøllekroen.


øndag den 4. september 1994.

Klokken 9.30 er vi klar til at starte fra Paustian. Vejret er fint og det er 14 - 15 grader varmt. Vi går langs Sundkrogskaj, men kan kun følge havnen det første stykke - må uden om hegnet ved Sundkrogsgade og fortsætte ad Kalkbrænderihavnsgade. Passerer Havneskolen. Slår et smut ned om Nordhavn Sejlklub, men kan stadig ikke komme videre langs kysten. Svanemølleværket (1953) kan vi heller ikke komme "udenom"

Kalkbrænderihavnsgade bliver til Strandvænget og vi kommer forbi "Danske Studenters Roklub", hvor Mogens husker, at man i "gamle dage" spiste frokost, når man var på besøg på Svanemølleværket. Roforeningen "Kvik". Roklubben "Skjold". Københavns amatør Sejlklub 1891 -1991. Og så kan vi endelig gå langs Svanemøllehavnen og se på sejlskibe ! Fornemt videre på Strandpromenaden. Det er virkelig en promenade langs havet, men som så ofte før ender promenaden efter 5 minutter. "Promenadeloven", som Inge siger, træder uvilkårligt i kraft. Hegn og haver. Skilt med "Privat område".

Heldigvis møder vi et ældre ægtepar, der åbenbart er vant til at gå her, og de fortæller, at vi sagtens kan gå igennem til Strandvejen. World Health Organizations store område er hverken lukket med porte eller hegn.

Fra Strandvejen kan vi komme ned til Tuborg Havn ad Tuborg Havnevej. Forbi Tuborg Visitor Center - malet i festlige farver med blomsterranker og buer over dørene. Videre langs Kulkaj, Østkaj og Yderkaj, hvorfra vi kommer ud på en lille nydelig anlagt spadserevej langs havnens nordside. De gode Hellerupborgere har desværre ikke sørget for sti videre op langs Øresund, så man må gå ad Tellersvej, Kodansvej og ad en lille gangsti for at komme til Hellerup Havn.

Men vi er ikke vrede. Tværtimod. Det er så morsomt, at vi er her. Tænk, at vi er kommet helt fra Kalundborg. Det er somom vi har gået hele turen om Sydsjælland blot for at opleve at komme gående mod Helsingør. En pilgrimsfærd til vor ungdoms by, som vi elsker dybest i vore hjerter.

Nord for Hellerup Havn er et lille stykke åben strand, hvor man kan gå, men så må vi op ad Lille Strandvej, hen ad Strandengen og op ad Lemchesvej - helt op til Strandvejen igen, desværre. Ned ad Holck Winterfelts Alle. - Det er utroligt at gå og se på alle disse gamle villaer. Så forskellige de er. Ikke alle lige velholdte, men charmerende. Det er somom de ligger halvt slumrende og venter på nye tider. Vi kan ikke lade være med at forestille os, hvordan man kunne renovere hele området. Det ville være flot, hvis man sløjfede forreste række villaer mod Øresund og lavede et stort fællesareal. Alle de indeklemte gamle huse kunne begynde et nyt liv, og alle hundeejerne kunne mødes på grønne plæner langs stranden i stedet for at slide på fortovene gade op og gade ned. Vi går hen ad Jacobsens Allé og op ad Hambros Allé, der er meget imponerende med den smukke lindeallé.

Ved Strandlund kan vi endelig komme ned til Gentofte kommunes lille grønne område med en stump strand ved Øresund. Nu er der ikke langt til Charlottenlund Fort - faktisk ligger det lige nord for Strandlund. Blot et enkelt hegn adskiller de to grønne områder. Enkelte badende. Vejret er vidunderligt - stille, lunt septembervejr.

(Foto af formiddagskaffen)

Formiddagskaffen bliver indtaget sammen med Claus Iversen og Co, der vandrer Sjælland rundt "med uret". Vi havde aftalt at mødes, når vore veje krydsede hinanden, og det gjorde de netop idag ved Charlottenlund Fort.

(Foto af Claus Iversen)

Herlig tur videre frem over grønne plæner gennem Strandparken. Ud på Strandvejen, som her hedder Kystvejen. Smukt følger den Øresundskysten. Det er en fornøjelse at gå her. Vi lægger hovedstaden bag os og har hele Nordsjælland foran os. Strækningen har været midlertidig lukket på grund af "Strandvejsløbet", men netop nu kl. 12.50 er der igen biler på vejen.

Vi følger kysten lige ind på Skovshoved Havn, hvor vi går langs kajerne til vi igen kommer ind på Kystvejen. Enkelt og ligetil. Sejlbåde i Sundet. Sverrig mod øst. Her er så dejligt.

(Foto af Knus Rasmussen)

Knud Rasmussens statue.



"Ene luftens ånder
kender, hvad jeg møder
bag ved Fjældet;
men alligevel jeg kører
mine hunde videre frem
videre frem
videre frem".

Vandet er klart , lige til at bade i. Kommer forbi 10 km-stenen og er snart ved Bellevue Strand. Ingen mennesker. Næsten ingen mennesker.

(Foto af Stauningsplæne)

Staunings Plæne bliver udvalgt til frokost-sted. Hvide sejl og en larmende helikopter, der dog snart forsvinder. Og så dukker Kirsten og Jens pludselig op - og vi bliver inviteret til eftermiddagskaffe i Lundsgade . Kl. 14 går vi videre mod nord med smukke villaer i én række mellem havet og Tårbæk Strandvej. Den bløde lyd af tennisbolde, der sendes af sted i perfekte slag.

Lars Carls Vej med små gamle huse. Vi har aldrig været her før. Skærsommervej. Her er meget romantisk. Sommervej ! Kildevej ! Søvej ! Her er helt utroligt ! Vejene er ikke veje, men kun smalle gænger. Søvej har egen lille strand for enden gænget.

Lidt senere, en enkelt åben plæne ned til vandet. Becksvej fører os ned til havnen - Tårbæk Havn med stille, fredelige søndageftermiddagsaktiviteter : En øl i båden, en is på kajen, ni gråsspurve, der bader i én vandpyt.

Nordlyvej ender blindt.

31 km til Helsingør.

Igen en række villaer mellem havet og vejen. Vi kan slet ikke undgå at bemærke den smukke beliggenhed. Et sted har de græsbelagt tennisbane elegant placeret mellem huset og Øresund samt en statue for enden af tennisbanen, så den står i silhuet mod himlen.

En vildt bevokset grund til salg. Tlf. 02952077.

Villa "Reviera". Villa "Capri" - og så en sti langs havet under Jægersborg Strandhave. En uhøjtidelig og dejlig sti som på 15 -20 minutter fører os helt til Strandmøllekroen. Det er en rigtig fin sti, der afslutter turen i dag. Truende mørke skyer har vi over os, men det holder tørt, indtil vi kører mod København kl. 15.


Kalundborg den 10. sept. 1994


Til Helsingør Dagblad.


Man kan bruge sit liv på så mange måder. Man kan følge en pludselig indskydelse - måske bliver det til en oplevelse. Vi bruger en dag om måneden på at gå Sjælland rundt langs kysten, stykke for stykke. Det er en dejlig oplevelse hver gang. Der er ca 520 km fra Kalundborg til Strandmøllekroen, hvortil vi nu er nået. Jeg sender Dem en turbeskrivelse, idet jeg tænkte, at den måske kunne bruges i Deres avis.




Venlig hilsen
Elsebeth Olesen,