Tur LXIV

-

Fra Rendebæk til Ejby Havn. 15 km. 6 timer.

En dejlig ukompliseret tur fra Rendebæk langs Østerløb mellem Orø og Hornsherred, forbi færgelejet, ind om Vellerup Vig og videre mod syd forbi Fiskerhuse til Ejby Havn.


Søndag den 25. maj 1997.

Klokken 10 starter vi fra Rendebæk. En frisk blæst står ind fra fjorden, så lidt køligt virker det. Vi går langs den stenede og fugtige strand, men opdager heldigvis, at der går en sti lige bag den tynde række siv. Stien ender desværre, næsten inden den er begyndt, men gøgen kukker i den lille lund nær stranden !

Videre går vi mod syd på den fugtige strandbred, der er belagt med friske lysegrønne tæpper af søgræs. Vi formoder det er lavvandet idag. Vi går nærmest i vand gennem siv og sjup, men bunden er fast, så det er ikke noget problem. Klokken bliver 10.15. Vi går virkelig i vandkanten i dag. Stadig ingen sti. Klokken bliver 10.30. Samme strand med de lysegrønne tangtæpper af og til. Lidt senere ændrer stranden sig og bliver mere tør. Vi når en lille sandbugt, hvor man kunne bade - hvis det var lidt varmere. Lufttemperaturen er vel omkring 10 -15 °, vandet mindre. Lidt solskin har vi fået. I virkeligheden er det rigtig dejligt vejr.

Fin stenet strand at gå på. En mark med store bjørneklo, der breder sig ind i en tilstødende lund. En stor Eng-Kabbeleje står lige ved stranden. Omkring en halv meter er den både i højde og bredde. Det må være det kolde, våde forår, der har givet den optimale vækstbetingelser. I floraen står der at Eng-Kabbelejer bliver 15 - 30 cm høje (giftig i frisk tilstand).

Atter våde, stenede strande med søgræs, men stadig den faste sandbund at gå på. Vi taler om, at det er længe siden, vi har fundet en ølflaske, og så ligger der straks èn for vore fødder, som bliver skyllet og transporteret videre i rygsækken. Store sten på stranden. Enge med flere kæmpe-Eng-Kabbelejer og klynger af Kodriver, også emormt kraftige. Solen skinner dejligt nu. Den gule Orø færge sejler frem og tilbage i stadig drift. Klokken er blevet 11. Vi går ind i den lille bugt inden Hammerbakke. I bunden vokser sivene helt ud i vandet, så vi må gå bag om dem, men det er kun få meters omvej. Klokken 11.15 drikker vi formiddagskaffe ved den lille havn inden færgelejet ved borde og bænke på den dejligste mælkebøttedekorerede græsplæne.

En halv time senere videre rundt om Hammerbakke, hvor færgen fra Orø netop lægger til. Vi går en tur op ad trappen til udsigten, hvor nattergalen synger i slåenkrattet. Videre mod syd langs en behagelig småstenet strandbred. Ud om den lille odde syd for færgelejet, hvorfra vi kommer ind i en lille charmerende bugt. Sti et stykke af vejen. Her er læ og fredeligt, store træer vokser næsten helt ned til stranden og på en saftig græsmark går køerne med deres kalve. Ikke underligt at en stor sejlbåd har ankret op netop her.

Vi fortsætter mod syd på en behagelig tangbræmme, der går over i en slags sti på græsset, der breder sig ud mod havet. Men stierne holder ikke længe i dag. Snart går vi igen på stenet strand, nu under høje lerskrænter, som giver landskabet karakter. Her er meget flot at gå ned modVellerup Vig, hvor vi er 12.40. Skrænterne flader ud, da vi går ind i vigen, med sti forbi sommerhuse. Overdådigt blomstrende syrener, som dufter af af næsten glemte somre i barndommens haver. En yndig vig. Vi har rygvind. Det føles somom vi går i læ for vestenvinden. Nu følger vi landevejen et stykke, men da den drejer op i landet følger vi kysten igen på sandstrand langs klart vand. Bunden af vigen er mere stenet og lidt sivbevokset, men her er fint at gå. Store engkabbelejer. Vi er lidt spændte på om vi kan komme over Vejlemølle Å. For en sikkerhedsskyld indsamler vi et par strandings-brædder, hvilket imidlertid viser sig at være helt overflødigt, da man kan hoppe over åen. Klokken er præcis ét.

Desværre forsvinder solen, netop da vi tænker på frokost. Ydermere får vi vinden imod os, da vi igen går mod vest, så det bliver en anelse køligt. En sti åbenbarer sig her på sydsiden af vigen, den fører hen mod det fine lyserøde stråtækte bindingsværkshus. Vi finder et udmærket frokoststed. Fortsætter ud mod Isefjords Inderbredning forbi en lille sandbugt og derefter mod vest ad den stenede strandbred, hvor der af og til er et stykke sti.

Klokken 14.15 er vi ude ved Isefjord

igen. Sol over land og vand. Sti mod syd gennem dette græs, der åbenbart kan lide at vokse ud mellem strandens sten mod havet. En herlig vinkelformet bænk, hvor vi sidder et øjeblik og nyder udsigten mod landskabet omkring Holbæk, som vi forhåbentlig snart når over til.

Vi nærmer os Ejby Ådal, som hører til "blandt Danmarks fineste botaniske lokaliteter". Høje skrænter rejser sig. Drageflyvere over stranden. Skønt der ikke er voldsom meget vind, holder de sig fint svævende. Engkabbelejer og Gøgeurter vokser side om side med Engkarse i det grønneste græs under skrænterne. Det er meget smukt. Desuden Læge-Kokleare og Stenbræk. Kodriver og Engelskgræs. En meget flot strækning.

Skrænterne fortsætter. Badebroer, høje trapper, både og tilrettelagte St. Hansbål tyder på menneskelig beboelse i nærheden, men vi ser ikke husene. Stranden er stadig den samme med små og store sten, hvorimellem der vokser græs. Nu og da sti under skrænterne. - En lille "etage" oppe går en tosporet markvej. Klokken er 15.15. Stadig høje flotte skrænter. Lidt senere en dejlig ensporet sti og en trappe op til en endnu højere etage ved det lille gule hus med bindingsværk. Herfra kan vi kigge ind i Ejby Ådal.

Skrænterne og den stenede strand fortsætter. Vi kan se, at der også går en sti helt oppe på toppen af skrænten, som nok var værd at prøve, men nu er det for sent at skifte. Vi når den lille fredelige Ejby Havn klokken 16.