Tur LXVII

-

Munkholm Broen - Holbæk. 12 Km. 4 timer.

Ved Munkholm Broen er der P-plads, og stierne i Eriksholm Skov mod nord er indtegnet på kort. Vi fulgte den østligste sti, men måtte tilbage til Landevejen på grund af skydeøvelser. Gik ned til stranden igen ved Tjebberup, fortsatte gennem Dragerup Skov, rundede Kirsebærholm og sluttede ved Holbæk Marina.


Søndag den 26. april 1998.

Vi har tænkt os at gå til Holbæk idag, så vi parkerer ved den vestlige ende af Munkholm Broen. Klokken er 10.30. Det er stille vejr, men det regner desværre lidt. Vi studerer kortet, og ser at der går sti mod nord gennem Eriksholm Skov næsten langs vandet, så den beslutter vi at følge. Skoven er allerede lysegrøn, fordi tjørn, birk, røn, hyld og flere andre er sprunget ud. Skovbunden er vidunderlig. Først ser vi lærkesporer, både røde og hvide og derefter overdådige anemonetæpper. Flest hvide, men også gule. På skrænterne mod havet de blå.

Langs stien kravler vinbjergsnegle, som om de nyder regnvejret.

Vi går ret højt oppe på en skrænt og kan se ud over Bramsnæs Bugt og ned på den delvis sivbevoksede kyststrækning. Efter kort tid kommer vi til den lille flade firkantede halvø, som man sikkert kan gå rundt om. Flere steder går der stier ned over skrænten, men idag er det hele så vådt, at vi beslutter at blive på stien. Det er en utrolig flot sti, som vi nyder i fulde drag. Men vi er spændte på hvor langt vi kan gå. Der er "Riffelprøve" i det militære område lige vest for skoven. Vi hører skud hele tiden. Ja, og så er stien spærret videre frem ! Vi må hele vejen tilbage gennem skoven til Landevejen - ganske vist ad en anden rute end på udturen. På Landevejen må vi gå godt 1 km, før vi ad en jordvej kan komme ned til "Bredetved Strand".

Vejen fortsætter langs stranden, hvor skræpperne blomstrer og piletræerne er lige ved at springe ud. Rugosaroserne er allerede sprunget, så her er grønt og pænt forbi en række hyggelige sommerhuse. Derefter kan vi gå langs stranden, som er stenet og tangfyldt. Vi er ved Dragerup Skov. Her blomstrer store slåenbuske og høje skovtræer rækker deres grene helt ud til vandet. En bøg har allerede de lysegrønne bladspidser fri af knopskællene. Her er dejligt at gå, det er holdt op med at regne, og netop da vi sætter os for at nyde formiddagskaffen skinner solen et optimistisk øjeblik.

Klokken er blevet 12.15. Der er fin sti forbi en kæmpestor gul bygning, der ligger på en skrænt næsten helt ud til vandet omgivet at pigtrådshegn. Det ser mærkeligt ud. Det viser sig at være en "Søminestation", som nu fungerer som "RUC,s Feltlaboratorium. Kursussted". Fin sti videre på den høje skrænt, men snart går vi igen på en stenet sivstrand for at følge kysten. Vi går under en bøgegren, der er nået så vidt, at alle dens blade sidder som lysegrønne kræmmerhuse. Flere blomstrende slåen.

Efterhånden bliver stranden fugtig. Vi vandrer af sted gennem et stort sivområde, men finder en udmærket traktorvej, hvor vi kan gå. Efterhånden bliver der dog vådt overalt, og pludselig er vi omgivet af blomstrende engkappelejer, som vi desværre må forlade for at søge op mod skoven, hvorfra vi kan komme videre ud mod Kirsebærholmen. Vi går langs Golfbanerne et stykke fra stranden, idet der her er "Adgang Forbudt" til rørskoven. Vi ender ude ved en lille lund, hvor der er parkeringplads og klubhus. Herfra kan vi igen gå videre langs stranden. Klokken 13 er vi ved det smalleste sted. Det tager ca ½ time at gå rundt om Kirsebærholmen. Det blæser lidt, men er ikke koldt, så vi nyder turen og beundrer de meget velholdte greener. Stranden er stenet og vandet lavt. Frokost på sydsiden, hvor der er lidt læ. Klokken 14 går vi rundt om den sidste green og kommer ind på en grus-kørevej mod Holbæk. Fortsætter fra Dragerup langs stranden og er klokken 14.30 ved Lystbådehavnen.