Tur LXX

-

Hønsehalsen rundt samt Tusenæs, øst - Lammefjordsdæmningen. 15 km. 5 timer.

Hønsehalsen rundt langs stranden samt videre fra sommerhusområdet nord for Dalerne til Svolsbjerg og videre langs sydsiden af Lammefjorden til dæmningen i bunden af fjorden.


Lørdag den 5. september 1998.

Klokken 10.15 starter vi for at gå rundt om Hønsehalsen, som vi ikke nåede sidste gang. Et yndigt mildt septembervejr er det. Vi går ud på de flade enge i bunden af Udby Vig. Her er dejligt. Det blæser lidt, men vinden er lun. Himlen er lys blå og solen skinner. Små Tusindgylden blomstrer stadig og den lyslilla Strandasters ser vi også. Vi har tænkt os at gå foran skoven, så vi følger kysten så tæt som muligt. Nogle grøfter er her på kryds og tværs, men de volder ingen problemer og snart er vi ved skoven, hvor det viser sig at der går en bred sti langs stranden mellem en sivbræmme og skoven - måske er det en kreatursti, men den er udmærket. Længere ude mod spidsen af Hønsehalsen kan vi gå på selve stranden, som er en flad sandstrand eller simpelthen et stykke tørlagt havbund. Store Fyrretræer vokser herude mod syd. Vi runder spidsen klokken 10.50 - kan netop følge vandkanten langs sivene. Kort efter en dejlig strand og lige bag den en stor fold med 50 - 60 røde køer og kalve, der ser ud somom de kan lide at være her.

Stranden fortsætter mod nord, men bliver efterhånden mere stenet. Det gamle træskib med det røde sejl ser vi igen. Vi har rygvind nu, og her er fint at gå. Ved det smalleste sted på Hønsehalsen, hvor vi har været før, går vi op på skovvejen og finder bilen igen. En god time har turen varet.

Turen fortsætter fra sommerhusområdet nord for Dalerne, hvor vi parkerer på den lille grønne parkeringsplads ved telefonboxen. Herfra fører en sti ned til stranden. Klokken er blevet 11.50. En flot stenet strand fører videre mod nord. Smukt at gå under skrænten med sommerhusene, som vi næsten ikke ser. Den lille sandodde ved Svolsbjerg, som er bevokset med Malurt og St. Hansurt giver os for et øjeblik modvind, så vi mærker at det blæser helt godt. Fra spidsen af odden ser vi Kyndbyværket i det fjerne. Vi vender ryggen til Kyndbyværket og går ind i Lammefjorden, hvor vi nyder at få vinden i ryggen. Vejret er virkelig pragtfuldt i dag.

Vi følger den stenede strand under en bevokset skrænt, der flere steder er afgræsset, så landskabet ser helt parkagtigt ud. Skrænten er indhegnet, men vi kan gå langs hegnet, næsten som på en sti. Skrænten flader efterhånden ud og afløses af græsmarker. Stadig er det det fineste solskin, så vi går alle i korte ærmer. Endelig er det blevet sommer i Danmark.

Klokken er 12.30. Det første sommerhusområde dukker frem. Vi nærmer os Kisserup Hage. Her er meget lavvandet, vi føler virkelig at vi går på havbunden. Pludselig opdager vi imidlertid en fin sti foran sommerhusene, og den vælger vi, skønt det er bekvemt nok at gå på "havet". Igen hæver en skrænt sig i landskabet med en række huse på toppen. Den fine sti fortsætter bag en række siv, men vi kan stadig nyde udsigten til den blå fjord og til korngyldne marker på nordsiden af fjorden, hvor terrænet hæver sig op mod Egebjerg. Små både ligger forankret i fjorden, her er fodboldbane, legeplads og bålplads, samt ikke at forglemme, orienteringskort, som fortæller om "Sagnstenen", "der er fremdraget og opstillet ved G/F Kisserup Ege og Kisserup Vangs medvirken.". I "Sagnstenen" ses tydelige mærker af "Fandens" hove, da han sprang over fjorden.

Stien fortsætter langs den stenede strand, der på kortet er markeret med x x x x, hvilket betyder at der er større sten i vandet. Senere går vi igen på den lave strandbred, men inden næste sommerhusområde er der atter sti. En imponerende badebro lagt på store brøndringe går ud over det lave vand, hvor 11 små både ligger og vipper i den lune vind. Netop her finder vi et udmærket frokoststed.

Klokken 13.55 videre ad en flot slået græssti. Stor fodboldbane er her, og atter en lang badebro - denne mere traditionel, på pæle. Vi snakker med nogle fiskere, der fortæller os at det er ekstremt lavvandet i dag, så vi vil ikke få problemer videre frem. Vi finder en ølflaske og et øjeblik efter en vinflaske, som viser sig at være en flaskepost. Stine Frederiksen, som er 5 år og bor i Jyderup, har sendt den fra "Sanddopperne" ved Fårevejle. Vi skriver til Stine og fortæller hende om vores vandretur Sjælland rundt.

Vi går og går på den tørlagte havbund. Har solen imod os og vinden i ryggen. Helt ideelt.


Går forbi den store vindmølle klokken 14.25. Og så er vi ved det 3. sommerhusområde med store naturgrunde og småbåde fortøjet i fjorden. Efter sommerhusene store græsmarker, som er nemme at gå på. Klokken 15 er vi ved Kanalen og dæmningen begynder. Stort sluseværk. Og den gamle Pumpestation, som er smukt vedligeholdt. Det er en meget flot dæmning, hvor man kan gå på toppen hele vejen. En enkelt "knast" med badebro har den. Midt på dæmningen går vi ind i Dragsholm Kommune.

Vi når Nordkanalen, som fungerer som havn for mange små joller. Klokken 15.20 er vi fremme ved bilen, som står parkeret, hvor dæmningen ender. Langt, langt ude ser vi den østlige del af Tuse Næs, hvor vi var omkring klokken 12. Det er næsten ikke til at forstå at man kan gå så langt på 3 timer.