Tur LXXIX

-

Høve Strand - Knarbos Klint. 16 km. 5 timer.

En tur i gråt, men det var en stor oplevelse at gå hele vejen rundt om halvøen med Ordrup Næs, som et storslået højdepunkt


Søndag den 2. januar 2000

Lidt over 10 er vi parat til at gå videre fra Høve Strand i gråvejr. Opklaringen, som vi havde håbet på, var strøget i vejrudsigten til morgen, så vi må nok se frem til en solløs nytårstur. Vi starter ved den fine badebugt, hvor små bølger ruller ind over sandbredden. Det blæser lidt og vi har vinden imod i dag. Det er virkelig en fornem badebugt og beplantningen med Fyrretræer gør, at man næsten føler sig hensat til Sydfrankrig. En flad skrænt rejser sig ud mod pynten, hvor feriehjemmet “Klinten” ligger højt hævet over stranden. Efterhånden bliver her lidt mere stenet at gå, men der er stadig fin bade-sandbund. Klokken er 10.20.

Vi runder pynten og ser op i Veddinge Bakker, hvor der ser meget eksklusivt ud med store sommerhuse på store grunde. Bakker og skrænter fortsætter ud mod næste pynt, som vi runder 10.40. Stadig er der Fyrretræer langs den efterhånden noget mere stenede strand. En fin græssti går på den lave skrænt og fortsætter mellem Rugosa Roser foran lavere skrænter med sommerboliger. Nu kan vi se Ordrup Næs langt ude.

Skydækket er ikke ganske lukket. Vi kan se lyset fra solen, så det er slet ikke så trist. Høje stejle skrænter, der går helt ud til havet har vi foran os. Stien slutter, men vi kan gå under de høje skrænter langs havet. Skrænterne er overvejende bevokset med Rugosa Roser. Det er efterhånden lidt anstrengende at gå i de løse sten på stranden. Endelig 11.20 finder vi et formiddagskaffe -sted. Den lille smule opklaring er desværre allerede forbi og trættende er det at gå på stranden i dag, så vi nyder at sidde lidt ned.

Vi må se at komme videre. Vi har kun gået ca. 5 km af de i alt 15 -16. Stranden bliver lidt mindre stenet og straks bliver det lettere at gå. Skamlebæk Radiostation ligger oppe på skrænternes plateau - vi går forbi det store anlæg omkring 11.40. Modvind har vi. Vi nærmer os bunden af bugten inden halvøen med Ordrup Næs. Bølgerne er lækre lysegrønne mod den lyse sandbund - lige til at springe i. Her er meget flot i denne bugt med de herligste strande under smukke skrænter - og så det lysegrønne hav selv i dette grå vejr. Her er ligeså smukt som på en palmeø bliver vi enige om ! Her ligger sommerhusene virkelig fint. Og herligt er her at gå på den gode faste strandbred.

Vi nærmer os halvøen og kommer i læ. Det er dejligt. Klokken 12.05 er vi ved bugtens bløde runding, hvor der har samlet sig en del tang. En sti følger den lave skrænt rundt og her er helt stille, selv bølgerne har lagt sig. Store tangbunker. Dejlig sti. Og så er vi ude på halvøen. Stranden bliver stenet og skrænten er temmelig nedfaldende, men vi nyder at gå i læ. Vi går imidlertid op på skrænten og går et stykke på græsmarkerne, hvor der er let at færdes, men det blæser for meget. Ned igen, hvor vi kan gå et stykke på en græshylde under skrænten. Senere går vi uden større besvær i vandkanten på tang og grus.

Klokken 12.35 når vi den store fredede indhegning med brede græsstier - her er nemt og bekvemt at gå. Skrænterne bliver efterhånden højere igen og vi går højt oppe på toppen gennem en lille lund med flot udsigt og den dejligste “private” bænk, som vi låner i dagens anledning. Vi pakker vore madpakker ud og sidder dér med 4 ens leverpostejmadder med rødbeder - smurt uafhængig af hinanden, men med fælles kulturbaggrund.

Vi fortsætter klokken 13.25 på den gode sti, hvorfra vi kan kigge ned på den stenede strand. Et øjeblik senere har vi spidsen af Næsset foran os. Det blæser rigtig her ude på de åbne vidder. Et flot område, hvor vi aldrig tidligere har været. Vi “kæmper” os op på den yderste høje klint - hvor er her flot !!. En “Lands End” af format. Vidunderlig selv i modvind. Vi står på de yderste høje græsklinter og ser hvor bølgerne brydes langt ud i havet mod en undersøisk revle. Vinden er strid i dette storslåede landskab. Ordrup Næs. Dagens højdepunkt.

Og så går det indad. Rygvind så vi næsten skubbes frem. Skrænterne flader ud. Græsstien fin. Stranden stenet. Klokken 13.55 er vi inde ved sommerhusområdet igen. Her går en dejlig sti foran husene tæt ved stranden. Snart højere skrænter igen, bevokset med Rosa Rugosa og Slåen. Så Fyrreskov og igen en flot strand med store lysegrønne bølger og dejlig fast sandstrand at gå på. Klokken er blevet 14.10. En lang flot strand under Fyrretræesskrænter. Herlige sommerhuse.

Klokken 14.25 når vi en stentunge på tværs af kysten - en naturlig strandsikring og landskabet ændrer sig - næsten vildt ser her ud med store sten på stranden og stejle skrænter - så pludselig igen en fin sandstrand med enkelte sten. Meget flot. Store bølger. Klokken 14.30 en stenet strand under stejle slåenskrænter. Så igen en flot sandstrand inden den høje lerskrænt:

Knarbos Klint, hvor vi er 14.45. Meget afvekslende er denne sidste del at turen. Endnu et lille stykke med sten, hvorefter en behagelig græssti viser sig for foden af skrænten.

Skrænten flader ud. Fyrreskoven ender. Vi går op til landevejen og finder bilen klokken 15.