Tur LXXXVII

-

Kursusejendommen ved Klintedalsvej – Kalundborg Station. 8 km. 3 timer.

Vi er på vej hjem. Fortsætter ind langs Kalundborg Fjord forbi Kysthospitalet og Blindeskolen til Gisseløre. Forbi Kalundborg Sejlklub og langs Hovet til Stationen.


Lørdag den 18. januar 2003

Klokken 8.05. Gråt og blæsende fra sydvest. Det er netop blevet lyst, da vi er klar til at starte fra trappen ved Kursusejendommen. Strandbredden er stenet, og høje stejle skrænter ligger foran os. Bølgerne brydes mod kysten og ved højvande skylles havet helt ind mod skrænterne. I dag er det imidlertid netop lavvande, så vi har ingen problemer.

Langs de imponerende skrænter går vi ind mod Kalundborg. Et lille stykke kan vi gå på en græshylde under skrænterne, men snart bliver det en vandretur på stenene langs kysten. Det er helt anderledes at gå langs stranden end alle andre steder, måske skyldes det, at vi på stranden er ”på vej” – er på vor egen ekspedition Sjælland rundt, og at den skal beskrives. Man registrerer alting mere omhyggeligt: stenene, den opskyllede tang, bølgerne, græsset, blæsten, skyerne. Man oplever på en anden måde.

Vi når den første pynt allerede 8.20 og ser huse oppe på skrænten, som vi slet ikke kender f. ex et lille fint gult ét. Myrekærs Huse, står der på kortet. Et øjeblik efter har vi rundet hele pynten med store sten og dynger af tang, og så ligger den næste bugt med Kysthospitalet foran os. Skrænterne bliver noget lavere. Stranden er stadig stenet. Trist har det været at gå forbi det gamle Kystsanatorium. Alt for længe har det ligget som uhyggelige ruiner. Nu sker der endelig noget. Nye lejligheder og rækkehuse opføres og kun den største bygning af det gamle hospital bevares og renoveres.

Vi går mod næste pynt og når kysten foran Blindeskolen, hvor skrænterne flader ud og hvor vi kan gå behageligt på et par græsarealer inden vi når det helt flade strandområde foran Kystvejens villaer. Her går sti langs vandet, det meste af vejen til Gisseløre Restaurenten. En enkelt badebro er brugbar i vinterhalvåret, men den er desværre så kort at den ikke når ud til sandbunden.. Klokken er blevet 9.15.

Lige efter restaurenten, i læ af et Bukketornsbuskads kan vi drikke vor medbragte te og kaffe med julesmåkager. Vi kunne også være gået hjem og drukket formiddagskaffe, men det ville have været helt forkert i denne sammenhæng. Stien fortsætter ud på den smalle Gisseløretange med de høje radiomaster ved Kalundborg Radiostation (fra 1926). Asnæsværket, hvorfra vi startede vor tur i 1986 ligger endnu hen i dis lige foran os på den sydlige side af fjorden. Himlen over os er blevet blå, så der er mulighed for solskin, som de så småt lovede i gårsdagens vejrudsigt. Vi når helt ud til spidsen af Gisseløretange klokken 10 - netop som Samsøfærgen sejler ud.

På tilbagevejen opdager vi at himlen efterhånden er blevet grå igen. Det vil ikke blive til noget med vores solskin. Vi går forbi Kalundborg Sejlklubs pæne klublokaler og ser deres mindesten for åbningen: Gisseløre Lystbådehavn, 2. juni 2002. Herfra er der udsigt til Vor Frue Kirke, med de 5 tårne. Vi følger Hovet, hvor der er asfalteret sti hele vejen rundt til Fiskerihavnen ved Vestre Havnevej. Her går vi uden om DLG,s store bygningskompleks, som ikke pryder havnefronten. Ved kajen lige ud for Told – & Skattekontoret ligger Marinefartøjet MHV 806.

Et glimt af solen, der har fundet et lille bitte vindue, får vi netop som turen ender ved Kalundborg Station kl. 10.50.