Tur LXXXVIII

-

Kalundborg Station – Asnæsværket. 5 km. 1½ time.

Vor sidste tur. Fra stationen går vi forbi færgelejerne og industribygningerne ved havnen, idet vi så vidt muligt følger kajerne. Til sidst forbi rensningsanlægget, hvorfra vi følger stien gennem engområdet til Asnæsvej. Herfra må vi følge landevejen det sidste stykke til Asnæsværket.


Fredag den 24. januar 2003.

Det er endnu ikke helt lyst, da vi starter ud på vor sidste tur Sjælland rundt. Klokken er 8.10.

Vi passerer Samsøfærgens leje og et øjeblik efter Molslinjens -. Ad Østre Havnevej går vi langs Molslinjens opmarchbaner, og kommer snart ud til kajerne ved Østhavnen. Her er den lille sandpumper netop ved at losse. Den ene bunke sand efter den anden løftes op fra skibets lastrum og lægges på kajen. ”Zwarte Water” fra Hasselt .NL, laster korn, der på et langt transportbånd føres direkte ned i lastrummet. Lidt senere går vi forbi de gamle færgelejer, hvor Julsmindefærgerne lagde til. Foran os har vi nu den lange række terminaler tilhørende Jørgen Schultz Shipping / Kalundborg Spedition & Stevedore Co. A/S. Her ligger ”Kevin” S, Brake for kaj.

Det er imponerende at læse om Kalundborg Havn. Havnen ligger stort set midt i landet og er en af de mest trafikerede i Danmark. Den er Sjællands næststørste havn, kun overgået af København. Over tre millioner tons gods passerer årligt havnen. Bl.a. er Kalundborg Havn landets største korneksporthavn. Kalundborg Havn består i virkeligheden af tre havne: Kalundborg Havn, Statoils Oliepier og Asnæsværkets Havn. Tilsammen har de tre havne den største godsomsætning i Danmark. Ca. 1000 olietankere anløber rafinaderiets havn og omkring 620 fragtskibe anløber Kalundborg Havn, hertil kommer så skibene til Asnæsværket samt alle færgerne til Samsø og Århus.

Klokken 8.45 når vi den yderste havnefront og kan se ud i Kalundborg Fjord.

Foran NKT ligger et opfyldt område hen, kun sparsomt bevokset. Vi følger stensætningen rundt, men kan pludselig ikke komme videre. Må tilbage langs NKT,s hegn, hvorfra vi kan se den mægtige drejeskive, der opruller kabler på store tromler.

Den næste store virksomhed er Storebælt Sten og Grus A/S, hvis lagerhal, der er bygget af spunsvægge ser enorm stor ud. Adressen er Juelsmindevej 3 – 5. Vi befinder os på officiel vej her midt i havneområdet. Og så er vi ved Kærby Å,s udløb, et lille stykke natur midt i det hele. Derefter går vi gennem Kalundborg Kommunes oplagsplads til rensningsanlægget. Her begynder den lille cykel- og gangsti gennem et engområde - en både pæn og rar genvej langs jernbanesporene til Asnæsvej. Til sidst følger vi Asnæsvej til Asnæsværket, hvorfra vi startede den 2. februar 1986.

En god og lang spadseretur på ca 1100 km.